Bestaat er een relatie tussen emotionele verwaarlozing in de kindertijd en de problemen in volwassen relaties?  Het antwoord daarop is “ja”.
Wat veel mensen niet weten is dat emotionele verwaarlozing een goede indicator is voor de problemen waar wij in ons volwassen leven binnen in onszelf en in onze relaties tegenaan lopen.

Emotionele verwaarlozing

Dit is de emotionele onzichtbare schade die door ouders veelal onbewust wordt toegebracht wanneer ze niet kunnen voldoen aan de emotionele behoeftes van het kind. Door bijvoorbeeld eigen trauma of door gemis van emotionele betrokkenheid van ouders in de eigen jeugd,
zijn ze niet in staat om hun kinderen de emotionele veiligheid wel te bieden.
Omdat kinderen volledig afhankelijk zijn van ouders, heeft emotionele verwaarlozing grote gevolgen. De klachten die daaruit ontstaan, worden niet altijd goed en duidelijk opgemerkt en als zodanig (h)erkent.

Fijne jeugd

Veel mensen die vroeger te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing hebben hun jeugd over het algemeen als goed ervaren. Toch is deze vorm van verwaarlozing een onzichtbare trauma wat ongezien en onbehandeld blijft tot dat diverse klachten en problemen zich jaren later aandienen. Emotionele verwaarlozing is lastig is aan te tonen, omdat het iets is wat ‘niet’  gebeurde in de kindertijd. Een kind werd onvoldoende gesteund en begeleid in de emotionele ontwikkeling waardoor het niet leerde om heftige gevoelens te begrijpen of juist te interpreteren. In plaats daarvan leerde het kind dat het onveilig was om te voelen. Met alle gevolgen van dien.

Hoe kun je emotionele verwaarlozing herkennen?

Wanneer je vroeger thuis kwam van school en je had iets vervelends meegemaakt, kon je hier niet met je moeder over praten omdat ze druk was en geen tijd voor je had. Of als jongen werden jouw tranen bestraft en veroordeeld. Want: ’ jongens huilen niet’  is het familie credo. Of je emoties werden letterlijk niet gehoord of gezien waardoor niemand vroeg hoe het echt met je ging. En soms zat je daardoor wel uren alleen op je kamer. Gebeurde dit vaak, dan ging je vanzelf geloven dat er iets mis met je was. Een kind leert daardoor zichzelf aan dat het rare gevoelens en misplaatste emoties heeft die er niet toe doen. Met als gevolg dat het kind niet alleen zich terug trekt, maar ook strategieën aanleert om de nare gevoelens niet te hoeven voelen.

Codependentie is zo’n strategie en het lijkt daarmee een logisch gevolg te zijn van emotionele verwaarlozing. Volwassenen die als kind codependentie ontwikkelden om te ‘overleven’, begrepen vroeger niet wat zich in hun binnenwereld afspeelt en sloten die plek in zichzelf af. En doordat het kind zichzelf niet meer voelt, past het zich als vanzelf aan aan zijn of haar omgeving. En daarmee stemt het kind automatisch af op de gevoelens en stemmingen van anderen.

Hoe herken je codependentie?

Emotionele verwaarlozing in de kindertijd en codependentie patronen zijn niet het resultaat van dat jij onvoldoende bent of iets “verkeerd” doet, maar maakt het jou wel moeilijk om een gezonde, liefdevolle relatie met jezelf en anderen te hebben als volwassene. Codependents hebben een oprechte intentie tot zorgen voor anderen. Maar daarin slaan ze door. Want in het geven van de ‘zorg’ voor anderen nemen ze de verantwoordelijkheid van een ander over. En ze lopen het risico zichzelf te verliezen. Mensen die (kenmerken van) codependent gedrag laten zien, die  

 

  •  willen het altijd erg goed doen. Te goed doen zelfs (perfectionisme)
  • denken te weten wat een ander denkt of wat een ander nodig heeft en handelen vervolgens ook naar die gedachten (please gedrag)
  • vinden het lastig om op zichzelf te vertrouwen in relaties of in contact met anderen
  • hebben vaak kenmerken van bindingsangst of verlatingsangst
  • kunnen zeer gevoelig zijn voor kritiek
  • raken gemakkelijk overspoeld raken door sterke emoties
  • denken vaak eerst aan een ander, daarna pas aan zichzelf
  • herkennen gevoelens van leegte
  • weten vaak niet wat ze zelf nou eigenlijk voelen of nodig hebben
  • nemen verantwoordelijkheid voor andermans stemming, gevoelens en of gedrag over

Codependentie patronen kunnen doorbroken worden als je werkt aan de pijnlijke emotionele verwaarlozing in je kindertijd, door alsnog verantwoordelijkheid te nemen voor de heling van
jouw innerlijk kind. In therapie sessies besteed ik hier dan ook veel aandacht aan.

Meer weten? Plan eens een kennismaking gesprek in om te ervaren of ik jou kan helpen.

 

Bron:
Leef je eigen leven, codependency no more – Melody Beattie
www.relatieverslaving.com

 

7 + 11 =

Pin It on Pinterest