Oorzaak Burn-Out
Als ervaringsdeskundige en vanuit mijn vak als coach geloof ik dat een Burn-Out een logisch gevolg is van een langdurige disbalans tussen wie je bent en wie je wilt zijn. En dat vanuit overtuigingen gebaseerd op persoonlijke ervaringen (waaronder trauma’s) en de relatie die je als kind had met je ouders. De relatie met je ouders is nl. een blauwdruk voor alle relaties in jouw leven. Maar het zegt het meeste over de relatie die jij hebt met jezelf. Het bepaalt hoe jij naar jezelf kijkt en hoe jij wilt dat anderen jou zien.

Overleven
Als jij jou zelf bijvoorbeeld in de kern niet de moeite waard vindt, of jij schaamt je regelmatig voor wie jij echt bent, dan wordt er een zgn. ‘overlever’  in jou geactiveerd. Die zal er vervolgens alles aan doen om dat wat jij van jezelf afkeurt, niet te laten zien aan de buitenwereld. En daar gaat hij ver in.
Zo ver zelfs, dat jij daardoor onbewust lange tijd over je eigen grenzen gaat. Tot dat je niet meer kunt. Mensen die Burn-Out zijn geraakt, hebben veel te lang in een zo’n dergelijke overlevingsstand gestaan. Het was misschien ooit nodig als kind om ’te overleven’ en om lastige situaties het hoofd te bieden. Maar als volwassene ben jij hierdoor het echte contact met jezelf kwijtgeraakt.

Zelfinzicht sleutel tot genezing
Om te genezen van een burn-out is het dus belangrijk dat je jezelf gaat leren kennen. Het is de kunst om weer te gaan voelen wat echt gevoeld mag worden. Wanneer jij gaat accepteren en omarmen wat er werkelijk in jou leeft en speelt, kun je loslaten of veranderen wat jou niet meer dient. Genezing vraagt dus om veel liefde voor jezelf, geduld en doorzettingsvermogen. Vanuit een intens verlangen om weer gelukkig te kunnen zijn en je vrij te voelen van balast. Elke Burn-Out situatie is uniek en complex. Ook al lijken de oorzaken en oplossingen ver weg te zoeken, ze zijn in feite heel dichtbij te vinden. Als je maar weet waar en hoe je moet kijken.

Klachten
Midden in een Burn-Out zitten voelt vooral als een heel eenzaam en verwarrend proces. Waarbij er sprake is van diverse mentale, fysieke en emotionele klachten. Die niet vanzelf overgaan. Daarvoor zul je jouw patronen moeten gaan onderzoeken om het contact met jezelf, met het voelen, te kunnen herstellen. Dit is niet altijd gemakkelijk, dus het kan verstandig zijn daar hulp bij in te schakelen.  

Heling
Een Burn-Out zal op ieders eigen tempo moeten worden ontrafeld en worden doorvoeld. Om uiteindelijk te kunnen worden verwerkt. Wanneer jij weer contact gaat maken met jouw emoties en gevoelens, komt er ruimte voor liefde, rust en balans. Let maar eens op!

Weet dat elke stap naar zelfliefde en het groeiende verlangen om jezelf te kunnen zijn, maakt dat heling al in jou plaatsvindt. Ook door jezelf de hulp en aandacht te geven die je verdient, ben je aan het helen.

Geloof dat elke dag, elke klein stapje jou telkens dichterbij brengt. Wees vooral ook trots op jezelf en op je overwinningen, ookal voelt een dag nog zo slecht. En gaat het herstelproces misschien niet zo snel als dat jij zou willen? Besteed dan de zorg die jij normaal ook aan anderen zo goed kan geven, maar eens aan jezelf. Je bent het waard. En als jij daar elke dag meer en meer in gaat geloven…
dan is dat het mooiste kado dat je jezelf kunt blijven geven.

Contact
Wil jij graag wat ondersteuning bij het overwinnen van jouw Burn-Out?  Dan ben je van harte welkom!  Vaak kun je al na een paar sessies belangrijke veranderingen opmerkingen bij jezelf en kun je met het verworven zelfinzicht grote stappen blijven zetten.

Je kan mij bellen of een email sturen. Ook kan je mij bereiken via onderstaand contactformulier.

5 + 12 =

Pin It on Pinterest