Grip op Verzuim

Burn-Out klachten
Burn-out is een uitputtingsreactie van het lichaam en geest door vaak langdurige roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress signalen en spanningsklachten geen herstel tijd nemen.

Burn-out is niet voor niets dé beroepsziekte van deze tijd. Eén op de tien werkenden heeft last van burn-out gerelateerde klachten. De aandoening kent een vast patroon. Mensen die een burn-out krijgen of veel stressklachten ervaren zijn positieve, verantwoordelijke, enthousiaste en zorgzame mensen op wie je altijd kunt rekenen en die zich meer dan honderd procent inzetten op hun werk. Jarenlang werken ze hard, maken ze lange dagen. Ze hebben een grote inzet. Maar dan dienen ineens diverse klachten zich aan zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, een hoge ademhaling, overmatige spierspanning, spijsverteringsklachten en slaapproblemen. De overprikkeling neemt toe wat zich uit in bijvoorbeeld irritaties, onzekerheid, teruggetrokken gedrag of juist een overspoeling aan emoties. De controle lijkt zoek. Nog altijd worden ook deze signalen vaak genegeerd of afgedaan met iets anders.

Niet zweverig maar concreet
Een burn-out kan een slepende affaire zijn, vooral als men er continu tegen vecht of niet op tijd de stress signalen (h)erkent en aanpakt. Dan kan het jaren duren. Maar een goede aanpak kan helpen de wissel om te zetten zodat men erger voorkomt en op het goede spoor terecht komt.

Burn-Out Begeleiding werkt ook preventief
Het werk is hervat of er is (nog) geen sprake van een ziektemelding. Maar er is nog geen stressbestendigheid. Vaak zoeken mensen in deze periode naar allerlei antwoorden en remedies. Prikkels komen rechtstreeks binnen, een filter ontbreekt. Het tijdig signaleren en verlichten van psychische belasting kan dan ernstige en vaak langdurige klachten voorkomen.

Bij verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid tijdig hulp vragen bij een Burn-Out Coach, bespaart men 11 dagen arbeidsongeschiktheid per jaar. En wordt daarnaast de kans op ernstige terugvallen zo goed als nihil. Hoe eerder jij grip krijgt op dergelijk verzuim hoe beter.  

Mijn sessies werken dan ook uitstekend als preventieve maatregel tegen verergering en herhaling van de bestaande klachten.

Voor wie is Burn-Out Begeleiding geschikt en voor wie zijn de Stress Preventieve maatregelen bedoeld?

  • Voor mensen die zich hebben gemeld bij de huisarts/specialist met stress gerelateerde klachten die ziekte verzuim tot gevolg (kunnen) hebben.
  • Voor mensen die reeds (langdurig) thuis zitten met gediagnostiseerde chronische stress/ Burn-Out klachten.
  • Voor mensen die balans zoeken en weerbaarheid willen opbouwen om goed en gezond te kunnen blijven leven en functioneren.
  • Voor bedrijven, organisaties en instellingen die gezonde, waardevolle medewerkers willen behouden.

Wanneer is er meer specialistische zorg nodig?
Men dient te worden doorverwezen naar een huisarts of specialist bij fysieke en/of psychische klachten waarvoor een medische oorzaak nog moet worden uitgesloten.

Vergoeding door Werkgever(s) en Verzuim verzekeraars
Ja, in bijna alle gevallen vergoeden werkgever(s) en/of verzuim verzekeraars het volledige bedrag of een vast deel van de coaching kosten. Coaching moet daarvoor bijdragen aan het verkorten van het ziekteverzuim of de preventie van (langdurig) verzuim in de toekomst.

Pin It on Pinterest