Hoe herstel ik van mijn Burn-Out
Herstellen van jouw burn-out
begint wanneer jij het gevecht in jezelf gaat staken en jij gaat stoppen met je te verzetten tegen jouw situatie.
Maar wacht eens even. Je voelt je rampzalig. Hoezo stoppen met vechten? ‘ Dit is toch niet wat ik wil’ hoor ik je al denken. Als dat ook jouw eerste reactie is na het lezen van dit stuk, dan raad ik je helemaal aan om verder te lezen. Want natuurlijk wil je dat jouw angsten, jouw paniekaanvallen, jouw twijfels en piekergedachten stoppen. Maar omdat je batterij leeg is, zorgt vechten tegen alles wat je nu ervaart juist voor verergering van jouw klachten. Je creëert hiermee juist nog meer ellende. Je probeert nu waarschijnlijk ‘as we speak’ ook oplossingen te bedenken om de controle over je leven terug te pakken. Toch is verzet tegen alles wat er ‘is’ een garantie voor herhaling en zelfs verergering van jouw klachten.
Je dient dus manieren te gaan vinden om de controle los te gaan laten
Want controle krijgen over jouw lichaam, kan namelijk helemaal niet. Het is onmogelijk om controle te krijgen over de signalen die jouw lijf afgeeft als je burn-out bent of stressklachten ervaart. Klachten waarvoor geen medische oorzaak is gevonden door een huisarts of specialist zijn boodschappen van jouw lijf dat er aandacht nodig is voor jouw emoties en psychische oorzaken achter de klacht. Zie het zo: door met je hoofd oplossingen te bedenken, negeer je feitelijk stukjes van jezelf die om jouw aandacht schreeuwen om gezien, gevoeld en gehoord te worden. Het enige waar jij WEL controle over hebt, zijn jouw eigen gedachtes over gevoelens, emoties en situaties die jou hinderen.
Jij bent niet jouw gedachten. Je hebt ze alleen. En gedachten die zijn gecreëerd door jou zelf, kun je ook zelf weer veranderen.
Laat het los
Wij zijn uitgerust met een brein waarmee we gedachten maken. Gevoelens creëren. Overtuigingen vastzetten in ons hoofd en waarnaar we handelen. Hiermee kleuren we automatisch onze wereld. We ervaren emoties en gevoelens die uniek zijn en passen bij onze kijk op het leven. Ons brein is dus een machtige tool die regelmatig bepaalt of we blij, angstig, verdrietig of ontspannen kunnen zijn.
Vluchten via gedachten in je het hoofd lijkt dus daarmee ook een heel veilige, automatische manier om jezelf te behoeden voor pijn wat jouw brein voor pijn aanziet. Maar klopt die overtuiging eigenlijk wel? Wat je daarnaast ook feitelijk doet, is weg gaan bij jezelf. Door te vluchten in je hoofd, negeer je automatisch pijnen, emoties en gevoelens die alleen maar gevoeld willen worden. Om te kunnen worden losgelaten.
Tot dat jij naar binnen keert en je wonden daar gaat helen door te voelen, zul jij elke keer geconfronteerd blijven worden met vluchtacties en strategien van je brein om maar niet te hoeven voelen. En daarmee houd jij zelf de verergering en herhaling van jouw klachten in stand.
Daarom is het zo belangrijk om te leren loslaten. Door je bewust te gaan worden dat jij gedachten hebt en jij besluit om juist met jouw volledige aandacht naar binnen te keren. Voelen van emoties leidt tot inzichten en zorgt daarmee ook voor antwoorden. Loslaten is dus eigenlijk niet meer dan met je aandacht naar binnen keren. Waardoor je brein geen kans meer krijgt om problemen met problemen te bestrijden. Je doorbreekt de cirkel. Je laat los.