Nooit meer Burn-Out

 

Wat is een Burn-Out?
Burn-Out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest door langdurige, vaak jarenlange roofbouw. Bij een Burn-Out hebben de hormonen de regie over het lichaam overgenomen. Je loopt letterlijk vast.
Een burn-out ontstaat wanneer mensen ondanks stress ervaringen en daarmee gepaarde spanningsklachten, niet genoeg herstel tijd nemen.

 

Stress
De mate waarin iemand stress ervaart is heel persoonlijk. Een situatie of ingrijpende gebeurtenis kan voor de een heel stressvol zijn. Terwijl de ander er ‘fluitend doorheen fietst’.
Natuurlijk kan een hoge werkdruk, werkomstandigheden, problemen in de thuissituatie of in relaties ervoor zorgen dat iemand bovenmatig veel spanningsklachten ervaart.

Mijn ervaring is dat dergelijke stress pas echt voor fysieke en mentale problemen gaat zorgen wanneer iemand niet in staat is om zowel de buitenwereld (de stress situatie) en de binnenwereld (de mate van de stress ervaring) te veranderen of te onderzoeken.

Hooggevoeligheid
De mate van stress beleving ligt niet altijd binnen onze invloedsfeer. Wetenschappelijk is aangetoond dat bij mensen die bijvoorbeeld hoogsensitief zijn, prikkels harder en sterker binnenkomen dan bij iemand die deze gevoeligheid niet heeft. Een hoogsensitief persoon heeft daarom meer tijd nodig om de dagelijkse hoeveelheid prikkels te kunnen verwerken en tot rust te komen. Er zitten veel voordelen aan de subtiele waarnemingsvermogen wat deze mensen bezitten. Maar er kleven ook nadelen aan: zoals het gevoeliger zijn voor stress.

Zeker wanneer jij je nog niet bewust bent van jouw eigen energetische grenzen en de noodzaak om juist deze grenzen goed te beschermen en te bewaken, is de kans aanwezig dat een ‘slechte energetische begrenzing’ bijdraagt aan het krijgen van een Burn-Out. En deze vervolgens in stand houdt. 

Wil jij uit jouw Burn-Out komen en 

  • jouw grenzen beter voelen en gaan bewaken
  • de voordelen ervaren van een goede energetische begrenzing
  • jezelf krachtiger en zekerder gaan voelen in contact met anderen
  • je minder leeg en uitgeput voelen

 

Disbalans in denken en voelen
Mensen die burn-out raken hebben vaak het gevoel dat ze afgesneden zijn van zichzelf.
Jarenlang heeft het hoofd geregeerd en heel veel succes daarin gehad. Nu ineens worden ze overgeleverd aan hun lichaam en hun gevoel. En dat kan verre van een pretje zijn.
Want omdat het hoofd geen controle meer heeft op het lichaam, zullen jouw gedachtes alles op alles zetten om die controle weer terug pakken. 
Deze vorm van controle kan zich uiten in vormen als angst, overmatig piekeren en daarmee leiden tot ernstige oververmoeidheid door slaapproblemen. En zolang jouw hoofd vol blijft zitten met gedachtes en je identificeert je ermee, zal dat alleen maar leiden tot minder contact met jouw ‘echte zelf’. Hierdoor raken gevoelens die je ervaart in rust en bij vertrouwen, alleen maar meer op de achtergrond.

Burn-Out Breakpoint
Jouw gedachtes over jezelf en het leven hebben je letterlijk op de been gehouden. Ze zijn gevormd naar overtuigingen die jij hebt overgehouden door persoonlijke ervaringen in je leven (waaronder trauma’s) en zijn gevoed vanuit de relatie die je als kind had met je ouders. Deze ervaringen hebben dus bepaald hoe jij naar het leven en naar jezelf bent gaan kijken. En het vertelt je vooral ook hoe jij wilde dat anderen jou zagen. Tot nu.
Want ben jij Burn-Out, dan heeft het jou letterlijk hier gebracht: op een breekpunt. Waar je even geheel tot stiltstand hebt moeten komen om weer diep adem te halen. Want nu ga jij beginnen met een leven te leiden naar jouw echte waarheid.  

 

Waarom Coaching
Een Burn-Out zal op ieders eigen tempo moeten worden ontrafeld en worden doorvoeld. En dat is geen gemakkelijk proces. Daarom werkt coaching uitstekend om samen door de lastige stukken heen te werken. Niet alleen de gesprekken zullen jou veel inzicht gaan geven. Ook de geboden oefeningen en tools die jij krijgt aangereikt, zullen er voor zorgen dat jij je gemakkelijker gaat bewegen naar een vrijer, liefdevoller en gelukkiger leven. 

Pin It on Pinterest